2.5. Ylen aamu uutisissa puhuttiin, miten Helsingin Yliopiston ja Reaktorin maksuton Elements of AI -verkkokurssi on saavuttanut laajan suosion https://areena.yle.fi/1-50139589. Verkkokurssilla on jo huimat 150 000 osallistujaa, joka on jopa kansainvälisesti suuri määrä. Parhaillaan neuvotteluja käydään jo 15 eri maan kanssa, jotka haluaisivat kouluttaa kansalaisensa tekoälyn perusteisiin.

Itsekin aloitin tuon verkkokurssin. Osa tehtävistä oli kyllä haasteellisia, mutta yhä kaikki todellakin mielenkiintoista. Minulle tässä on tärkeämpää kuin opintopisteet on kokonaiskuvan saaminen ja ymmärrykseni laajentaminen asian tiimoilta.

Aiheena tekoäly on kuuma. On lähes mahdotonta olla törmäämättä sitä koskevaan uutisointiin ja keskusteluihin ja siksi juuri kannattaa hypätä aiheeseen sisään ja lähteä katsomaan, miten omassa organisaatiossa voitaisiin ottaa askeleita tekoälyn hyödyntämiseen. AI-Monday (www.ai-monday.fi) järjestää kerran kuussa tekoälystä kiinnostuneiden verkostoitumistapahtuma, mikä on tuon verkkokurssin rinnalla hyvä tilaisuus oppia ja kuulla miten eri yritykset tai koulut tekoäly hyödyntävät. Aarne Talman Gartner esityksessään 10/2018 kertoi, että yli 60% Suomalaisista organisaatioista on ilmoittanut aloittaneensa jo koneoppimiseen liittyviä hankkeita ja 35% aikoo aloittaa 2018/2019 aikana. Koneoppiminen on siis tekoälyn yksi osa-alue, missä Wikipediaa lainatakseni ”ohjelmistolle ei ole välttämättä määritetty toimintamenetelmää (algoritmia) jokaista tilannetta varten, vaan kone oppii itsenäisesti päätymään haluttuun lopputulokseen”. Näitä lukuja katsoessa voisi kuvitella, että olemme jo aika lailla aiheen aallon harjalla.

Monet kuitenkin yhä miettivät miten omassa organisaatiossa tekoälyä hyödyntäisi – miten loisimme kilpailuetua, säästöjä ja jopa mahdollisia uusia tuotteita? Ja miten lähtisimme nyt tästä eteenpäin? Yksi vaihtoehto on tekoälyn ympärille rakennettu Hackathon. 30.9.-1.10. AI Hackathoniin Malagassa, missä mahdollisuus päästä helposti kiinni keinoälyn sielunelämään, sen hyödyntämiseen liiketoiminnassa ja miten ottaa muu organisaatio mukaan ratkaisun jalkautukseen. Tavoite on ratkaista use caset konseptiin asti. Mukana on kolmen yliopiston opiskelijat, jotka innolla lähtevät ratkaisemaan ja tekemään kokonaisvaltaista konseptia esitetyn haasteen ympärille. Kokonaisuuden ympärille on myös rakennettu muutakin ohjelmaa.

Otathan yhteyttä!