Kannattaako perustaa yritys Espanjaan vai ihan vaan sivukonttori?

Kaikki riippuu täysin siitä mitä tänne tulee tekemään. Mikäli haluaa tulla Espanjaan pariksi kuukaudeksi talvella tekemään ”etätöitä” niin kulut ovat suunnilleen samat kuin Suomessa, matkat, majoitukset ja ruuat. Meidän etätyöpisteessä/cowork tilassa viikko maksaa 100€ ja kuukausi 150€. Jos taas haluaa tulla haistelemaan ja vaikka kartoittamaan omia kansainvälistymismahdollisuuksia tänne, siihen on monta eri tapaa. Jos se tehdään firman sisällä ilman ulkopuolista apua, niin se maksaa työaikaa ja perehtymistä. Meidän kautta usein kannattaa aloittaa pienellä suunnittelupalaverilla/work-shopilla tavoitteista ja sitten tulla paikanpäälle. Me järjestämme oikeat tahot, on se sitten Malagan kaupunki, Teknologiapuistosta joku taho, kiihdyttämö, joka parhaiten vastaa tarkoitusta. Yleensä hinnat pysyvät aika kohtuullisina. Meidän hinnat näkyvät palvelut&hinnasto sivulla. Espanjan palveluiden hintataso on noin puolet Suomesta. Jos kyse on isommasta projektista, meidän rahoitusvastaavat ohjaavat/tekevät hakemuksia ja suunnitelmia.

Mitä maksaa yrityksen perustaminen? Mistä palikoista kustannukset koostuvat?

Espanjaan voi tulla ja jatkaa samaa työtä mitä jo aikaisemmin on tehnyt Suomessa esim. kahvila, kampaamo, hieroja, lääkäri, kiinteistönvälittäjä, jne. Espanjassa hyvin yleinen tapa on toimia pienyrittäjänä ja perustaa autonomo, mikä vastaa suomalaista toiminimeä. Vuodesta 2018 on käytäntöön tullut joustoa ja maksuihin alennuksia mikä hyödyttää erityisesti liiketoimintaa mikä ei ole tasaista ympäri vuoden tai olosuhteissa sattuu väliaikaisia muutoksia,.

Autonomo maksu on ensimmäisen vuoden vain 50 euroa kuukaudessa jatkuen asteittain alennettuna 24 kuukauteen asti. Nuoret alle 30-vuotiaat miehet ja naiset 35 vuoteen asti nauttivat alennettua autonomo maksua aina 36 kuukauteen asti. Sen jälkeen maksu on noin 270€ kuukaudessa.
Helpoimmillaan tänne voi tulla yrittäjäksi, mikäli pystyy tekemään esim. etätyötä suomalaiselle päämiehelle. Tavarat ja palvelut voi laskuttaa päämieheltä ilman arvonlisäveroa (EU:n alueella tavarat ja palvelut liikkuvat ilman arvonlisäveroa).

Tällä saa julkisen sairasvakuutuksen eli oikeuden käyttää julkista terveydenhoidon palveluita. Se myös kerryttää vain minimieläkettä ja oikeuttaa vain minimi työttömyyskorvaukseen, joka on muutenkin rajallinen. Kuukausittaista maksua suurentamalla myös nämä maksut nousevat.

Mikäli liikevaihtosi pyörii yli miljoonassa eurossa, silloin vasta tarvitsee ajatella yhtiön perustamista. Toinen yleinen vaihtoehto on perustaa pienyhtiön eli Limited Company (Sociedad Limitada, S.L) johon tarvitsee sijoittaa peruspääomaa 3000 euroa. Tuo summa on tallennettava Espanjalaiselle pankkitilille ja kun yritys on rekisteröity, voi tätä summaa käyttää yrityksen investointeihin. Perustamiskustannukset,    sertifiointi, asianajopalkkiot on 1 500 € – 2 000 ja prosessi kestää yleensä 4-6 viikkoa.

Espanjaan muuttaminen ei ole vaikeaa. Kaikki lupa- ja paperiasiat on helppo laittaa kuntoon ja me Business Landingissa olemme täällä juuri sitä varten.

Nyt on myös rinnalle tullut ns.express Sociedad Limitada jolloin yhtiön perustaminen pitäisi olla mahdollista n. viikossa. Tämä tarkoittaa ylläolevien kustannusten lisäksi vielä noin 1000€ lisäkustannukset.

Minkälainen palkkataso?

Espanjalaisten keskipalkka vuonna 2017 oli 1639 euroa. Summa ei ole juurikaan muuttunut sitten vuoden 2012 vaikka elinkustannukset ovat nousseet. Konsulttiyritys Adeccon julkaisemassa taulukossa. keskipalkat on ilmoitettu bruttopalkkoina. Etelään suunnatessa keskipalkat laskevat ja heikoimmat keskipalkat ovat Extremadurassa (1330 euroa) ja alle 1400 euron keskipalkkoja löytyy myös Murciasta sekä Kanariansaarilta. Kun taas Madridissa palkkataso oli 1,936 euroa kuukaudessa, Palkkojen lisäksi elintasoon toki vaikuttavat myös elinkustannukset. Fuengirola on hintatasoa maailmanlaajuisesti vertailtaessa keskihintainen kohde. Suomen keskiarvoon verrattuna Fuengirolan yleinen hintataso on 24.25% matalampi ja vuokrahintataso 27.64% matalampi.